Zoek artikel

Chemours: ‘Lekkage zoutzuurgas snel gedicht’ (Sliedrecht24)

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Bij chemiebedijf Chemours is woensdagavond 4 september 2019 rond 20.15 uur zoutzuurgas ontsnapt. Volgens het bedrijf pal aan ‘de overkant Sliedrecht Baanhoek’ was de lekkage snel gedicht. “Bij de lekkage is niemand binnen of buiten het terrein blootgesteld aan het gas. De toevoer naar de leiding die lekte werd snel gesloten, waardoor de lekkage binnen enkele minuten werd gestopt”, zegt woordvoerder Clemens Sassen van Chemours tegen Sliedrecht24.

Chemiebedrijf Chemours  DuPont in Dordrecht in de avond, pal tegenover Sliedrecht, gelegen aan de Beneden-Merwede. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Bij een alarm over een lek wordt de eigen brandweer van Chemours direct opgeroepen. Deze hoefde volgens Sassen geen inzet te doen, omdat de lekkage al was gestopt. Ook de brandweer van Dordrecht wordt bij een alarm, uit voorzorg, automatisch ingelicht. De externe brandweer is wel ter plaatse gekomen maar kwam ook niet tot inzet omdat het lek was gedicht. 

Gevolgen
Geconcentreerd zoutzuur (ook wel rokend zoutzuur genoemd – red.), met een concentratie van meer dan veertig procent, kan corrosieve dampen van waterstofchloride verspreiden. Deze kunnen de huid aantasten en brandwondenveroorzaken. De oplossing is irriterend en corrosief voor de ogen en de luchtwegen. Bij inslikken kan het de keel en de slokdarm beschadigen. Bepaalde stoffen kunnen in contact met zoutzuur gevaarlijke reacties veroorzaken. Hoeveel zoutzuurgas bij Chemours uiteindelijk is vrijgekomen, is niet bekendgemaakt.

Het bericht Chemours: ‘Lekkage zoutzuurgas snel gedicht’ verscheen eerst op Sliedrecht24.

sliedrecht24.nl/chemours-lekkage-zoutzuurgas-snel-gedicht/